Laviner och offpiståkning

Naturvårdsverkets lavinprognoser och anläggningarnas säkerhetsarbete och lavinbedömningar är kompletterande verktyg för ökad lavinsäkerhet.

Naturvårdsverkets lavinprognoser tas fram för områden som ligger angränsande och utanför skidanläggningarna.
Följande prognosområden finns idag på lavinprognoser.se

- Abisko/Björkliden/Riksgränsen
- Kebnekaisefjällen
- Västra Vindelsfjällen: Hemavan
- Södra Lapplandsfjällen: Kittelfjäll
- Södra Jämtlandsfjällen:  Åre/Bydalen
- Västra Härjedalsfjällen: Funäsfjällen/Tänndalen/Ramundberget

Den bedömning som görs för skidanläggningen gäller för områden som kan nås genom att glida från en öppen lift, tillbaka till en öppen lift eller nedfart, om inte liftanläggningen angett annat. När behov finns vidtas åtgärder inom anläggningen för att minska risken för lavinfara, exempelvis genom sprängning. Kolla alltid med skidpatrull eller personal på plats för att få aktuell information om var bekämpning skett och hur de aktuella offpist-förhållandena är.

Som gäst är man skyldig att söka information och rätta sig efter de anvisningar som skidanläggningen utfärdar, såsom skyltar, avspärrningar och personalens instruktioner. Skidåkaren har alltid eget ansvar för att anpassa sin egen åkning till det valda skidområdet mot bakgrund av risken (s.k. eget ansvar).

Läs mer om fjällsäkerhet på: www.fjallsakerhetsradet.se
Mer information på www.slao.se/laviner


Tänk säkerhet

För din och andras trivsel och säkerhet är du skyldig att känna till åkreglerna. Läs mer i SLAOs lilla gula här eller hämta en gratis hos alla skidanläggningar.

  • - Var uppmärksam!
  • - Visa hänsyn!
  • - Anpassa farten!
  • - Stanna bara där du syns!
SLAOs lilla gula (PDF)